Magnesium speelt een rol bij meer dan 325 processen in het menselijk lichaam. In de cellen (intracellulair) van het menselijk lichaam komt magnesium na kalium het meest voor.  Magnesium ligt voornamelijk opgeslagen in botten (55%) , spierweefsels  en zachte weefsels (33%). Minder dan 1% bevindt zich in het bloed.

Energie

Magnesium draagt bij aan een normaal energieleverend metabolisme: de productie van energie in de energiefabriekjes van de cel (mitochondrien) is niet mogelijk zonder magnesium. Een energietekort is feitelijk dus ook altijd een magnesiumtekort.

Botten

Magnesium draagt bij tot de instandhouding van normale botten. Een belangrijk bestanddeel van botten is magnesium, naast calcium. Als er wel voldoende calcium aanwezig is en onvoldoende magnesium dan kan verkalking optreden in aderen, gewrichten en spieren. Circa 55% van de hoeveelheid magnesium in het menselijk lichaam is te vinden in botten en tanden. De behoefte aan magnesium is daarom dus ook groter tijdens de groei van kinderen en pubers maar ook tijdens de groei van een baby bij zwangeren.

Tanden

Magnesium draagt bij tot de instandhouding van normale tanden. Net als bij botten bevatten tanden ook veel magnesium. Een magnesiumtekort kan daarom gevolgen hebben voor de conditie van tanden.

Spieren

Magnesium draagt bij aan een normale werking van spieren. Voor het ontspannen van de spieren is magnesium nodig. Na inspanning of stress zorgt magnesium voor het verwijderen van melkzuur. Bij intensief gebruik van spieren is magnesium essentieel. Een kenmerkend verschijnsel van magnesiumtekort zijn spierkrampen.

Neuroloog Baziel van Engelen, hoogleraar spierziekten aan het Nijmeegse UMC St. Radboud zei daarover in de Volkskrant:

Kramp in een spier is wat epilepsie is voor het brein. Er is sprake van kortsluiting in de zenuwen die de spier laten samentrekken waardoor ineens alle spiervezels onder hoogspanning komen te staan. Dat levert een van de heftigste soorten pijn op die we kennen.

Die kortsluiting ontstaat altijd als optelsom van een paar lichamelijke tekortkomingen, aldus Van Engelen. Vaak is de balans tussen de elektrolyten in het bloed verstoord. Elektrolyten, elektrisch geladen deeltjes als kalium- en magnesiumionen, zijn belangrijk voor het geleiden van signalen. Als hun hoeveelheid of de onderlinge verhouding verandert, bijvoorbeeld door zweten of vochtgebrek, kan dat veranderingen in de stroomvoorziening teweegbrengen. Dat verklaart mogelijk waarom de krampen vaak ’s nachts optreden: in de nacht verandert de water- en zouthuishouding in het lichaam, dús de elektrolytenbalans. Zwangere vrouwen, bij wie door de veranderde hormoonhuishouding een magnesiumtekort kan ontstaan, hebben daarom vaak last van kuitkrampen.

Bij intensief sporten wordt en veel gezweet en worden tegelijkertijd de spieren intensief belast.

Voor betere sportprestaties en sneller herstel wordt Paleo Minerals door sporters en (sport) massagetherapeuten ingezet voor en na sportinspanningen. Door de opname van de magnesiumionen door de huid wordt kramp voorkomen of snel verholpen.

Zenuwstelsel

Door een tekort aan magnesium kan er overmatige activiteit van het centraal zenuwstelsel ontstaan met spastische symptomen tot gevolg.

Migraine en hoofdpijn

Doordat magnesium het hoofd en de nekspieren ontspant, draagt het bij aan het reduceren van spanning. geeft in veel gevallen verlichting bij hoofdpijn.

Psoriasis en Eczeem

Psoriasis en eczeem zijn auto-immuunaandoeningen die in eerste instantie vooral ontstaan door een overactief immuunsysteem dat ontstekingsstoffen produceert die zich richten op een normale deling van huidcellen. Juist omdat de aandoening de huid kan ontsieren kan het de kwaliteit van leven negatief beinvloeden. Bij alle wondhelingsprocessen in de mens speelt magnesium een rol. Een magnesiumtekort kan zo dan ook een normaal herstel in de weg staan. Onderzoek heeft aangetoond dat baden met magnesiumzout verbetering geeft van psoriasis- en eczeemklachten. Een totaalbad met 3,5 kg Paleo Minerals magnesiumzout zorgt voor een oplossing van circa 3% magnesium waarin 2-3 x per week gebaad kan worden om verlichting te brengen. Als de huidconditie verbeterd is volstaat meestal een onderhoudsbad van 1x per week in combinatie met spray of gel.

Voor eczeem- en psoriasisklachten op de hoofdhuid of voor lokale behandeling van plekken kan Paleo Minerals magnesiumgel worden gebruikt. De gel bevat naast het organische magnesiumchloride alleen een hypo-allergene natuurlijke hulpstof.

Vitamine D opname

Als er sprake is van een magnesiumtekort wordt de opname van vitamine D belemmerd. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het functioneren van het immuunsysteem en vele andere processen in het lichaam. Zo is het belangrijk voor een normale instandhouding van botten evenals magnesium. Ironisch genoeg draagt een magnesiumtekort ook bij aan een vitamine D-tekort.

Hartfunctie

Het hart is zonder twijfel het belangrijkste spierweefsel van de mens. Als deze spier een tekort krijgt aan magnesium kan er een scala aan hartklachten ontstaan.

De 10 veel voorkomende symptomen van een magnesiumtekort

 • Spierkrampen, stijve of verharde spieren
 • Spiertrekkingen- of tics
 • Vermoeidheid of energiegebrek
 • Verstopping of obstipatie (niet kunnen ontlasten)
 • Slaapproblemen (niet- of onrustig slapen)
 • Hoge bloeddruk
 • Migraine en hoofdpijn
 • Koude voeten en handen (slechte doorbloeding)
 • Opgejaagd, onrustig gevoel (eventueel paniekaanvallen)
 • Prikkelbaarheid
 • Hartkloppingen
 • Oorsuizen
 • Pijnlijke voeten

Voor meer symptomen die duiden op een magnesiumtekort klik hier.

Informatie

Voor meer informatie kunt u via een klik op dit contactformulier extra informatie aanvragen.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search